02 d’agost, 2006

CENTRE D'ARTS ESCÈNIQUES SALT-GIRONA

A part d’una festa major rodona, també ens hem de felicitar totes les saltenques i saltencs per un altre motiu, la signatura del protocol de col·laboració entre el Departament de Cultura, la Diputació de Girona, i els ajuntament de Salt i Girona per la Constitució del Centre d’Arts Escèniques.

Aquest centre, que s’ubicarà a l’antiga fàbrica tèxtil Coma-Cros, té el seu marc en un moment històric de transformació al sector de les arts escèniques, amb la implantació d’un nou model que, entre d’altres objectius, té la descentralització. Aquest nou model opta per una classe de centres d’arts escèniques, vinculades a teatres de municipis on es desenvolupen projectes culturals de qualitat molt lligats al territori. La finalitat d’aquests centres és la creació, la producció i la difusió d’un seguit de projectes que integraran una programació anual i garantiran la igualtat d’accés a l’oferta artística, la descentralització dels equipaments i la possibilitat de programar i difondre aquesta oferta.

El Sistema metropolità de teatres, que inclou el teatre de Salt i el Festival Temporada Alta, han estat la base que ha permès que el Centre d’Arts Escèniques tingués la seva seu a Salt. És un consol saber que a almenys des del món de la cultura és possible i necessari tenir una relació de cooperació amb la ciutat veïna, Girona. S’han d’aprofitar aquestes inèrcies per tal de crear un bon ambient de col·laboració entre aquestes dues ciutats.

No hem d’oblidar que la història que la setmana passada ens va portar a bon port -com va dir l’alcalde Torremadé en la roda de premsa- va començar amb molt mala mar. En concret per una picabaralla entre Salt i Girona en què pugnaven per ser la seu del Centre d’Art Contemporani. Aquella agra discussió mantinguda entre el victimisme, amb el que sempre s’embolcalla l’alcalde de Salt, contra el girocentrisme de l’ajuntament de la capital, va acabar amb un projecte no de llei presentat pel grup parlamentari de CiU. En aquest projecte no de llei reclamaven que el Centre d’Art Contemporani tingués la seu a Salt. Gràcies a la intervenció directa del portaveu del PSC a l’ajuntament de Salt, Carles Barceló, la proposició de no de llei es va acabar modificant per un altre més genèric en el sentit que es tingués en compte Salt a l’hora de distribuir els equipaments culturals amb el compromís de l’aleshores consellera de cultura, Caterina Mieras que Salt seria la seu del Centre d’Arts Escèniques.

Per acabar, voldria desitjar bona feina en Salvador Sunyer, l’encarregat de redactar el projecte del centre de les arts escèniques. No cal dir que la carrera professional de Salvador Sunyer a l’escena del teatre gironí, com a director del festival Temporada Alta i a BITÓ Produccions, l’avala i és la garantia d’un treball curós i ben fet, i el seu lligam amb Salt és la salvaguarda dels nostres interessos.